Hjärtsäker zon

M/S Origo, M/S Malmö och M/S Freya är nu hjärtsäkra zoner under expeditioner i otillgängliga områden som Svalbard. Eftersom vi vill att våra researrangörer och resenärer ska kunna känna sig trygga och snabbt få den akuta vård de behöver vid ett plötsligt hjärtstopp, är nu fartygen utrustade med hjärtstartare ombord.

Plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst. Ålder, tidigare sjukdomsbild eller fysiska förutsättningar är inga parametrar som garanterar att man inte drabbas. Eftersom M/S Origo och MS Malmö ofta befinner sig långt ute till havs, eller ute i packisen på sina chartrade turer är det viktigt att vi kan agera om någon drabbas av ett plötsligt hjärtstopp. Vi vill kunna ge så bra vård som möjligt till dess att professionell vårdpersonal kommer till oss, eller vi till dem. All besättning ombord får en grundläggande utbildnig innan säsongen startar.

Varje minut är viktig

Risken för dödlig utgång ökar med 10% för varje minut som går utan att hjärt- lungräddning eller hjärtstartare används, och det är minuter vi inte alltid kan räkna med att ha.

Vad är ett plötsligt hjärtstopp?

Det som föranleder ett hjärtstopp är ett elektriskt kaos i hjärtat, vilket gör att hjärtat inte kan pumpa runt blodet som det ska. När man ger hjärt- lungräddning försöker man för hand pumpa runt blodet i kroppen, men det är med en hjärtstartare man kan avbryta det elektriska kaos som råder och återställa hjärtat. Då kan hjärtat åter pumpa runt blodet som vanligt.

Här finns hjärtstartaren.

Den finns i en vattentät väska på bryggan och kan också tas med i land vid behov.

Klicka här för mer information om hjärtstartaren: www.hjartstartare-defibrillator.se
Manskapet är utbildade i hjärt- lungräddning.